miércoles, 23 de diciembre de 2009

Projecte telemàtic: De TRES en 3



Quan en la setmana de pràctiques vam visitar l’escola Dovella vam tenir ocasió de conèixer l’aprenentatge per projectes, que com vaig explicar a l’entrada del dia 25 NOV '09 es basa en l’interès del nen i no del mestre, treballant allò que motiva al grup. Uns projectes que han de ser clarament definits, com començar i que el contingut sigui significatiu. No ha de ser teòric, l’han de poder tocar, trobar solucions als problemes i que els nens puguin investigar e implicar-se.

Bé, si a aquest tipus d’aprenentatge li afegim la paraula telemàtica ens trobem amb uns treballs que impliquen, cooperativament, a alumnes de diferents escoles i que pels quals utilitzaran Internet i els ordinadors.

Aquestes escoles que participen en un mateix projecte poden compartir informació i el que és important és que el docent sàpiga que fer amb allò (treballar la llengua, medi social, etc...)
Un exemple de projecte telemàtic: de 3 en 3

Aquest projecte telemàtic cooperatiu i en català, està pensat per treballar les endevinalles amb alumnes de primària. Són tres els personatges que van acompanyant als alumnes durant el projecte amb les seves instruccions.

El primer que han de fer els alumnes és presentar el seu grup.

Seguidament han d’elaborar una endevinalla que es basi en un personatge del món dels contes.

L’Eustaqui, que és un dels personatges, va oferint al llarg del recorregut una sèrie d’activitats per tal de què els alumnes hi participin. Les seves explicacions s’han d’escoltar col•lectivament i des de la pàgina web.

Finalment, els alumnes han de resoldre les endevinalles de les altres escoles que hi participen.

Els objectius d’aquest projecte són:

Que els nens i nenes es familiaritzin més amb les tecnologies de la comunicació.
Treballar les competències comunicatives, lingüística i digital.
Aportar materials i recursos per a l’estudi de les endevinalles.
Que els nens tinguin curiositat per veure que fan els altres grups.
Aprendre a pensar i comunicar.

Aquest projecte està pensat per a nens i nenes de primària.

Es treballen diferents àrees com la Llengua catalan, Educació artística, visual i plàstica.

Per poder participar en aquest projecte cal tenir ordinadors i Internet.

Dins una mateixa escola, poden participar diferents grups.

Si cal, els mestres es poden formar sobre les habilitats més bàsiques per participar en un projecte telemàtic.

Per finalitzar, voldria comentar que quan vaig visitar l’escola Dovella vaig sortir amb una mena d’enveja “sana” per no haver pogut experimentar, de jove, la pràctica de treballar per projectes. Bé, ara aquesta ha crescut. A tothom li agraden les endevinalles i, amb aquestes, fan que els nens i nenes no treballin d’una manera forçada, ja que ho troben diferent, divertit i entretingut alhora que aprenen. M’ha agradat molt aquest primer contacte amb els projectes telemàtics, treballant col•laborativament amb altres escoles i a més a més fomentant l’ús de les tecnologies. Quina sort que tenen els nens avui en dia, un primer pas per no quedar-se enrere amb tota aquesta “nova” alfabetització.

No hay comentarios:

Publicar un comentario